Κατσαρίδες “ΟΙ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ”

Κατσαρίδες “ΟΙ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ”

 

Κατσαρίδες “ΟΙ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ”

 

Καλοκαίρι! Η εποχή του χρόνου που κάνουν  την εμφάνιση τους οι γνωστές σε όλους μας κατσαρίδες. Η τρομακτική εμφάνισή τους και η συνήθειά τους να κρύβονται σε κουζίνες και μπάνια μπορεί να είναι αρκετά για να κάνουν ακόμα και τους πιο γενναίους να ταραχτούν.

Οι κατσαρίδες είναι διάχυτες, αόριστες και αναπαράγονται με μεγάλη ταχύτητα. Σχετίζονται με πολλούς παθογόνους οργανισμούς, πολλές αλλεργίες ανθρώπων και πάντα η ύπαρξή τους υποδηλώνει κακή υγιεινή.

Τα πιο κοινά είδη στην Ευρώπη είναι η Blattella germanica (γερμανική κατσαρίδα), η Periplaneta Americana (αμερικανική κατσαρίδα) και η Blatta orientalis (ανατολική κατσαρίδα).

 

Blattella germanica (γερμανική κατσαρίδα)

 

ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ

Το ενήλικο έχει μήκος 1,3-1,6 εκ., με πεπλατυσμένο σώμα, είναι καστανοκίτρινη και έχει 2 παράλληλες καστανές ταινίες στο επιθωράκιο. Είναι η πιο μικρή από τα γνωστά είδη.

ΒΙΟΛΟΓΙΑ

Ο κύκλος ζωής τους φαίνεται να διαρκεί 170 περίπου ημέρες κάτω από ευνοικές συνθήκες και παράγονται 30-40 δεσμίδες αυγών κάθε 2-3 εβδομάδες, που σημαίνει ότι ο πληθυσμός της γερμανικής κατσαρίδας μπορεί να αυξηθεί μαζικά σε πολύ σύνομο χρονικό διάστημα, παρά τα υψηλά επίπεδα ελέγχου που μπορεί να εφαρμόζονται

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Απαιτούν ζεστό περιβάλλον γι΄ αυτό και θα τις συναντήσουμε συνήθως σε κουζίνες , αποθήκες τροφίμων , μπάνιο, πίσω από ηλεκτρικές συσκευές.

 

Periplaneta Americana (αμερικανική κατσαρίδα)

 

ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ

Το ενήλικο έχει μήκος 2,8-4,3 εκ., με πεπλατυσμένο σώμα, είναι καστανέρυθρη και έχει μια κίτρινη περιοχή περιφερειακά του επιθωρακίου. Οι πτέρυγες καλύπτουν πλήρως την κοιλία.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Προτιμά υγρές, θερμές και σκοτεινές περιοχές, όπου κρύβεται την ημέρα και εμφανίζεται τη νύχτα.

 

Blatta orientalis (ανατολική κατσαρίδα)

 

ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ

Το ενήλικο έχει μήκος 2,5-3 εκ., με πεπλατυσμένο σώμα, είναι καστανόμαυρο και έχει πρόσθιες πτέρυγες βραχείες στο θηλυκό, υποτυπώδεις στο αρσενικό.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Προτιμά αποχετεύσεις, υγρές ψυχρές περιοχές των κατοικιών, υπονόμους.

Αποτελεί σημαντικός δείκτης ‘’υγείας’’ του χώρου.

 

Ένα λοιπόν, από τα πιο διαδομένα προβλήματα είναι πως θα καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις κατσαρίδες. Ιδιαίτερα οι ξανθές- γερμανικές κατσαρίδες ή Βlattela germanica, τα τελευταία χρόνια έχουν γνωρίσει μια μεγάλη εξάπλωση και ίσως αποτελούν το Νο.1 πρόβλημα σε κατοικήσιμους  χώρους.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ

Υπάρχουν 2 τρόποι αντιμετώπισης:

  • Με ειδικό πιστόλι, όπου γίνεται τοποθέτηση τροφοελκυστικού δολώματος υπό μορφή γέλης (gel) σε συγκεκριμένα και δυσπρόσιτα σημεία ανάλογα με τις απαιτήσεις του χώρου, μετά οπό προσεκτική επίβλεψη. Είναι μια γρήγορη και αποτελεσματική καταπολέμηση των κατσαρίδων, έχει εξαιρετική δραστικότητα σε χαμηλές δόσεις, έχει μεγάλη διάρκεια δράσης και είναι εξαιρετικά ελκυστικό ακόμη και όταν υπάρχουν άλλες πηγές τροφής. Οι κατσαρίδες πεθαίνουν σε λίγες ώρες από την λήψη και είναι ιδανικό για κουζίνα, μπάνιο, υπόγεια κλπ. Τοποθετείτε 1-4 σταγόνες ανά τετραγωνικό μέτρο.
  • Η εφαρμογή μπορεί να γίνει με τη χρήση οποιουδήποτε συμβατικού χειροκίνητου ψεκαστήρα ή ψεκαστήρα ισχύος, εξοπλισμένο έτσι ώστε να παράγει ψεκασμό χαμηλής πίεσης. Ο κατάλληλος όγκος του προϊόντος προστίθεται στην απαιτούμενη ποσότητα καθαρού νερού και ανακινείται. Εάν υπάρξει καθυστέρηση μεταξύ των εφαρμογών απαιτείται εκ νέου ανακίνηση πριν την επαναχρησιμοποίηση. Το προϊόν πρέπει να εφαρμοστεί σε όλη την προσβεβλημένη περιοχή με ψεκασμό χαμηλής πίεσης για εφαρμογή επιφάνειας. Πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία σε ρωγμές, χαραμάδες και σε οποιοδήποτε άλλο σημείο όπου θα μπορούσαν να κρύβονται τα έντομα και στις επιφάνειες όπου βαδίζουν ή εγκαθίστανται.

 

Τα προϊόντα που προτείνουμε είναι:

  1. Eντομοκτόνο Fendona Top
  2. Eντομοκτόνο για κατσαρίδες Maxforce White IC

 

ΜΕΡΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

  • Να κρατάτε τον πάγκο της κουζίνας σας καθαρό από υπολείμματα τροφών.
  • Να μην αφήνεται, ιδιαίτερα τις βραδυνές ώρες, εκτεθειμένα τρόφιμα στην κουζίνα.
  • Να μην αφήνεται την τροφή του κατοικιδίου σας εκτεθειμένη ή στο πάτωμα.
  • Να έχετε σκουπιδοτενεκέ με καπάκι το οποίο να είναι πάντα κλειστό και να απομακρύνετε τα σκουπίδια σας, αρκετά συχνά από το χώρο του σπιτιού σας.
  • Να σφραγίσετε και να επισκευάσετε ρωγμές, σχισμές ή σπασμένα πλακάκια, ξύλινα κουφώματα και παλιά έπιπλα, πόρτες και ντουλάπια κουζίνας γιατί αποτελούν ιδανική τοποθεσία για την ανάπτυξη αποικίας από τις κατσαρίδες.

 

Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε μας στο τηλέφωνο 23210-41232 ή στείλτε μας μήνυμα στο Facebook.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *