Λίλιουμ

Λίλιουμ

Εντυπωσιακοί κρίνοι που ομορφαίνουν τις γλάστρες και τους κήπους.

 

Γενικά χαρακτηριστικά

Τα λίλιουμ είναι από τα πιο αγαπημένα βολβώδη καλλωπιστικά φυτά που χαρίζουν υπέροχη ανθοφορία το καλοκαίρι.

Τα λουλούδια τους έχουν διάφορα σχήματα και τα συναντάμε σε μορφή κυπέλλου, καμπάνας ή τρομπέτας, ενώ διαθέτουν και πολλά χρώματα από άσπρο και ροζέ μέχρι πορτοκαλί, κόκκινο και κίτρινο. Τα περισσότερα λίλιουμ ανθίζουν την περίοδο του καλοκαιριού και αποτελούν εξαιρετική επιλογή για φύτευση σε γλάστρα, καθώς και για να δημιουργήσουμε ένα υπέροχο πολύχρωμο σκηνικό στον κήπο μας.

Οι κρίνοι των λίλιουμ είναι ιδανικά λουλούδια για να στολίσουμε σε βάζο στο σαλόνι και στο γραφείο μας, καθώς μπορούν να διατηρηθούν για τουλάχιστον 2-3 εβδομάδες, ειδικά αν ακολουθήσουμε τις συμβουλές για να διατηρούμε τα λουλούδια σε βάζο για περισσότερες μέρες.

 

Φροντίδα

Η φροντίδα που χρειάζονται τα Λίλιουμ είναι ελάχιστη αρκεί οι βολβοί τους να έχουν φυτευτεί σε έντονα ηλιόλουστο-φωτεινό σημείο, αλλά χωρίς να δέχονται απευθείας τον μεσημεριανό καλοκαιριάτικο ήλιο. Το λιγότερο φως απ΄όσο χρειάζονται έχει σαν αποτέλεσμα τα φυτά να ψηλώνουν αλλά χωρίς να “γεμίζουν” με φύλλα και φυσικά την μειωμένη ανθοφορία τους.

Μία λίπανση την άνοιξη με ένα γενικής χρήσης σκεύασμα για καλλωπιστικά είναι αρκετό για έντονη ανθοφορία.

Χρησιμοποιήστε ένα γενικό αλλά αφράτο φυτόχωμα για καλλωπιστικά φυτά εξωτερικού χώρου, που να περιέχει και περλίτη.

Χρειάζονται μέτριο προς κανονικό πότισμα όταν το χώμα τους στεγνώσει και μόνο στην βάση του φυτού, χωρίς να βρέχονται μίσχοι-λουλούδια, αφού η επιπλέον υγρασία μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα την παρουσίαση ασθενειών-ζιζανίων.

Το σημαντικότερο στην καλλιέργεια των Λίλιουμ είναι η πολύ καλή αποστράγγιση του χώματος.  Δεν θα πρέπει να λιμνάζει στο σημείο που βρίσκονται νερό της βροχής ή σε πιάτα, αν τα φυτέψετε σε γλάστρες. 

 

Εποχή φύτευσης και ανθοφορία

 Οι περισσότεροι βολβοί των λίλιουμ φυτεύονται την περίοδο της άνοιξης και ανθίζουν μέσα στο καλοκαίρι ενώ υπάρχουν και μερικοί, όπως ο κρίνος της Παναγίας, που φυτεύονται το φθινόπωρο και ανθίζουν στις αρχές της άνοιξης. Για εντυπωσιακότερα αποτελέσματα κατά την άνθιση, μπορούμε να φυτέψουμε τους βολβούς λίλιουμ σε ομάδες 4-5 βολβών.

Οι βολβοί των λίλιουμ φυτεύονται σε απόσταση 20-30 εκατοστών μεταξύ τους και ανάλογα με το μέγεθος των βολβών, μικροί ή μεγαλύτεροι, φυτεύονται σε βάθος 5-10cm ή 10-15cm αντίστοιχα, απευθείας στο χώμα ή σε γλάστρες. 

 

Έντομα και ασθένειες

 Σε συνθήκες υπερβολικής υγρασίας και κακού αερισμού, ο βολβός, τα φύλλα και το ανθικό στέλεχος του λίλιουμ μπορεί να αποκτήσει μία γκρίζα μούχλα λόγω ανάπτυξης της μυκητολογικής ασθένειας του βοτρύτη που είναι αρκετά συχνή. Για να το αντιμετωπίσουμε ψεκάζουμε με διάλυμα χαλκού το φύλλωμα του λίλιουμ.

Για την αντιμετώπιση του εντόμου της μελίγκρας που προσβάλλει τους βλαστούς, τα μπουμπούκια και τα λουλούδια των λίλιουμ, ψεκάζουμε με οικολογικό διάλυμα.

 

Επιπλέον πληροφορίες

Στο τέλος του φθινοπώρου κλαδέψτε εντελώς όλους τους μίσχους του φυτού χωρίς να πειράξετε τους βολβούς που την ερχόμενη άνοιξη θα αρχίσουν να αναπτύσσονται ξανά, αρκεί να προστατέψετε το χώμα στην διάρκεια του χειμώνα από το νερό της βροχής και το έντονο κρύο. 

Καλύψτε στο τέλος του φθινοπώρου την επιφάνεια του χώματος στην γλάστρα ή στο σημείο που έχετε φυτέψει Λίλιουμ με φλοιό δέντρου, πριονίδι ή άχυρο. 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *